2009. január 7., szerda

GILBY CLARKE

Gilby Clarke 1962 augusztus 17.-én született Celevelandben. 14 éves korában kezdett gitározni, játékára nagy hatással volt Jimi Hendrix gitárjátéka. Az általános iskolát befejezve elsősorban a gitározásra és zenei karrierjére akart koncentrálni, ezért nem tanult tovább. "Középiskolába akartak íratni, de ez soha nem történt meg, mivel megismertem a gitárt." nyilatkozta.

Három évvel később költözött Los Angelesbe és innentől kezdve még fokozottabbá vált a zene iránti érdeklődése. 2 barátjával zenekart alapított, de a banda sikertelensége miatt később kilépett a bandából és megalapította a Candy nevű bandát 1981-ben. A Candy elkezdett klubokban játszani, majd erre felfigyelve a Polygram Records lemezszerződést ajánlott nekik. 1985-ben jelent meg "Whatever Happened to Fun?" címmel bemutatkozó albumuk. A Candy 1988-ban oszlott fel.

A Candy után Gilby a Kill For Thrills tagjává vált. A zenekar mindössze 1 koncertet adott, mielőtt megjelent "Commercial Suicide" című EP-je 1989-ben, majd 1990-ben az albumuk, a "Dynamite From Nightmareland". Az albumnak visszafogott sikere volt, elsősorban a "Motorcycle Cowboys" című dalnak köszönhetően.

Gilby még a Candys időszakban találkozott Izzy Stardlinnal. Hamar megtalálták a közös hangot, hiszen mindketten nagy Johnny Thunders és Keith Richards rajongók voltak. Mivel azonban mindkettőjüknek sok más elfoglaltsága volt, egy idő után megszakították egymással a kapcsolatot. Amikor Izzy Stradlin elhagyta a Guns n' Roses-t, a zenekarnak gyors helyettesre volt szüksége, hiszen mintegy egy hónap múlva kezdődött a banda turnéja. A lehetséges jelöltek között volt Dave Navarro (egykori Red Hot Chili Peppers és Jane's Addiction tag), de a banda végül Gilby Clarke mellett döntött.
"Amikor Izzy elhagyta a zenekart, az a hír járta, hogy a Guns n' Roses gitárost keres. Slash egy napon felhívott és azt mondta: 'Gitárost keresünk. Nem akarsz eljönni?' Tudjátok a válaszomat. Másnap elmentem, megtanultam néhány hangot és aztán ott ragadtam. Ennyire egyszerű volt az egész. A srácokkal még azokból az időkből ismertük egymást, amikor még Guns n' Roses sem volt. Ismertem Axlt, Izzyt, Mattet régóta."

Gilby először a 1991 december 5.-én az Egyesült Államokban található Worcesterben lépett fel a zenekarral. Első nagy koncertélményének a Freddie Mercury emlékkoncertet tartja. A következő években a zenekar egy erős koncertturnéba kezdett (Gilby összesen több mint 140 koncertet játszott a zenekarral 2 év alatt). A turné alatt eltörte a kezét egy motorbalesetben. Mivel a zenekar folytatni akarta a koncertezést, meghívták Izzyt, hogy néhány show erejéig helyettesítse Gilbyt. "Öt koncert volt nélkülem, nem tudtam elmenni, mert műtéteim voltak. Végül is az utolsó Milton Keynes koncertre estem be. Jammeltünk. Jó volt, mert nagyon régóta nem láttam Izzyt. Izzy azért ugrott be helyettem, hogy találkozhasson a srácokkal, mert egy jó ideje nem találkoztak már. De vicces is volt, mert egy nap Izzy hívott és így szólt 'Mikor jössz már vissza? El akarnék már húzni innen.' Aztán Slash is felhívott és azt kérdezte 'Mikor jössz már vissza? El kellene, hogy húzzon már innen!'"

A turné befejeztével Gilby studióba vonult a zenekarral, hogy felvegyék a "The Spaghetti Incident?" albumot. Ez volt a Guns n' Roses egyetlen studióalbuma, melyen Gilby játszott. Amikor a felvételekkel megvoltak, Gilby elkezdett dolgozni saját szólóalbumán a "Pawnshop Guitars"-on. Olyan zenészek segítették a munkáját, mint Axl, Slash, Duff, Matt, Dizzy, Teddy Andreadis, Frank Black (Pixies) és Rob Affuso (Skid Row). Az album 1994-ben jelent meg. Gilby részt vett Duff McKagan "Believe In Me" című albumának munkálataiban is, mely egy évvel korábban jelent meg.

A "Pawnshop Guitars" megjelenése után Gilby turnézásba kezdett, néhányszor fellépett az Aerosmith előtt is.

A turné befejeztével Gilby újra csatlakozott a Guns n' Roses-hoz és ekkor tudta meg, hogy nem tagja a bandának többé. "Nem léptem ki és nem is lettem kirúgva. Visszajöttem és rájöttem, hogy felvettek egy új dalt nélkülem."
Gilby kiválása után is jó kapcsolatot ápolt és ápol a banda összes tagjával, beleértve Axlt is. Eleinte ugyan nem volt jó kapcsolat közte és Axl között, mivel Gilby perelni akarta a Gn'R-t szerződésszegés miatt, valamint a kiválást követően Gilby negatívan nyilatkozott Axlről a sajtóban, kapcsolatuk azonban mára már rendeződött.

A Guns n' Roses időszak után Gilby Slash-sel, Matt-tel, Mike Inezzel és Eric Doverrel kezdett dolgozni a Slash's Snakepit projekten. Az első, "It's Five O' Clock Somewhere" című album megjelenése után a zenekar turnéra indult. A turné után Gilby egy kis pihenőre ment, mielőtt belevágott második albumának munkálataiba, mely végül 1997-ben jelent meg "The Hangover" címmel. Az album megjelenése után Gilby újra turnéra indult.

Egy évvel a második szólóalbum megjelenése után megjelent Gilby harmadik szólóalbuma "Rubber" címmel.

A negyedik szólóalbum 2000 januárjában jelent meg "99 Live" címmel. Eközben az 1999-es és 2000-es év folyamatos klubturnéval zajlott, az utólag "Col. Parker"-re keresztelt zenekarral, melynek tagjai a dobos Slim Jim Phantom, az énekes Muddy Stardust és a billentyűs Teddy Andreadis voltak. Heti egy alkalommal a banda a Slim Jim's Cat Clubban játszott. Egy júniusi napon 2000-ben Axl betért a klubba és beállt a bandába, hogy előadja velük a 2 Rolling Stones klasszikust, a "Wild Horses"-t és a "Dead Flowers"-t. A zenekar 2001-ben jelentette meg bemutatkozó albumát "Rock n Roll Music" címmel.

2000-ben Gilby elkezdett dolgozni ötödik szólóalbumán, a "Swag"-on. Ugyan Gilby negyedik szólóalbumáról már azt hitte, hogy az lesz az utolsó, ám 2002-ben mégis megjelent a "Swag".

Az elkövetkezendú néhány évet Gilby turnézással töltötte. Így jutott el többek között Magyarországra is 2006 április 24.-én, amikor is az A38-as hajón adott koncertet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése